PROCES PROIZVODNJE


Vrhunske voćne rakije se proizvode od svježeg, zdravog i zrelog voća. Dozrijevanje voća se prati da bi se odredilo idealno vrijeme za početak branja. Ubrano voće se skladišti u hladnjači, gdje se kontinuirano provjeravaju parametri za određivanje idealnog trenutka za preradu. Prerada počinje sa odstranjivanjem oštećenih plodova i pranjem, nakon čega se voće pasira (odvajaju se košpe, sjemene lože i peteljke). Na taj način dobijemo čistu voćnu kašu, koja se pumpama prebacuje u tankove za fermentaciju.
              
Svi fermentori su od nerđajućeg čelika. Poseban akcenat je na čistoći fermentora, jer bi svaka nečistoća negativno uticala na kvalitet koma. Kapacitet fermentora u jednom turnusu je 200 tona. Fermentacija se odvija u kontrolisanim uslovima, što znači da pratimo temperaturu koma, koju po potrebi smanjujemo ili povećavamo. Proces fermentacije traje 7-10 dana sa stalnom kontrolom nivoa šećera, alkohola i ukupnih isparljivih kiselina.


Kad se vizuelno primjeti smirivanje komine, kontrolom koncentracije alkohola utvrđuje se kraj fermentacije. Takva komina se prebacuje u kotlove na destilaciju. Destilacija se odvija na klasičan način u bakarnim kotlovima sa separatorima, ukupnog kapaciteta 2,5 tona u jednom turnusu. Dnevni kapacitet je 10 tona. Dobijeni destilat se egalizuje i odlezava u cisterni. U toku odležavanja pripremljeno piće se hladno stabilizuje, tj. obara se temperature na 10 °C, na toj temperaturi se filtrira. To se sve radi u cisterni koja je izolovana i spojena sa čilerom tako da je moguća regulacija temperature potrebne za stabilizaciju.

 Ponosimo se činjenicom da u proizvodnji biljnih likera i rakija koristimo biljke sa naših prostora. Neke od biljaka sami beremo, a neke otkupljujemo od naših vrijednih travara. Brižljivo ih čuvamo i pripremamo kao najvrijednije sastojke naših pića.