DOBRODOŠLI U MB IMPEKS

MB Impeks je osnovan 1996. godine u Banja Luci, Republici Srpskoj, u sjeverom djelu BiH. Kompanija je organizaciono podjeljena u pet jedinica: 
→ Proizvodnja alkoholnih pića,
→ Proizvodnja dezinfekcionih sredstava,
→ Proizvodnja voća,
→ Distribuciju pića, 
Primarni posao kompanije je proizvodnja voćnih rakija, biljnih i voćnih likera, te žestokih alkoholnih pića. Naši brendovi su Divna rakije, Meduška, Baba Višnja, Baba Mila, Baba Riba, Vidarica, Tri i po jabuke, Om rakije, Veselica, Walther, Gold Gin, Zlanaya Vodka, Kapetan Ladje i Kruškovac. Za našeg poslovnog partnera Coca-Cola HBC Hellenic proizvodimo Zlatne rakije i Zlatni Pelin. 
U sastavu kompanije je voćnjak koji se nalazi u selu Nožičkom, u podnožju planine Motajice na površini od 45 hektara. Godišnje proizvodimo 500 tona voća, pretežno kruške viljamovke, ali i šljive, dunje i pomalo zaboravljenih starinskih sorti jabuka, kolačare, kožare i zelenike.
MB Impeks je zvanični distributer vode Rose na teritoriji BiH. Takođe smo uvoznici i distributeri vrhunskih vina. Sa ponosom predstavljamo vinarije Botter iz Italije, Prelac iz Hrvatske i Ezimit iz Makedonije. 
Vođeni idejom da se što više približimo našim potrošačima na našem voćnjaku je nastalo seosko imanje Krug ljubavi sa mnoštvom interesantnih sadržaja. Danas smo u mogućnosti organizovati turističke posjete i tim bildinge u prelijepom prirodnom okruženju. Posjeta Krugu ljubavi je nezaboravan doživljaj.
PROCES PROIZVODNJE


Vrhunske voćne rakije se proizvode od svježeg, zdravog i zrelog voća. Dozrijevanje voća se prati da bi se odredilo idealno vrijeme za početak branja. Ubrano voće se skladišti u hladnjači, gdje se kontinuirano provjeravaju paremetri za određivanje idealnog trenutka za preradu. Prerada počinje sa odstranjivanjem oštećenih plodova i pranjem, nakon čega se voće pasira (odvajaju se košpe, sjemene lože i peteljke). Na taj način dobijemo čistu voćnu kašu, koja se pumpama prebacuje u tankove za fermentaciju.
              
Svi fermentori su od nerđajućeg čelika. Posebna akcenat je na čistoći fermentora, jer bi svaka nečistoća negativno uticala na kvalitet koma. Kapacitet fermentora u jednom turnusu je 200 tona. Fermentacija se odvija u kontrolisanim uslovima, što znači da pratimo temperaturu koma, koju po potrebi smanjujemo ili povećavamo. Proces fermentacije traje 7-10 dana sa stalnom kontrolom nivoa šećera, alkohola i ukupnih isparljivih kiselina.


Kad se vizuelno primjeti smirivanje komine, kontrolom koncetracije alkohola utvrđuje se kraj fermentacije. Takva komina se prebacuje u kotlove na destilaciju. Destilacija se odvija na klasičan način u bakarnim kotlovima sa separatorima, ukupnog kapaciteta 2,5 tona u jednom turnusu. Dnevni kapacitet je 10 tona. Dobijeni destilat se egalizuje i odležava u cisterni. U toku odlezavanja pripremljeno piće se hladno stabilizuje, tj. obara se temperature na 10 °C, na toj temperature se filtrira. To se sve radi u cisterni koja je izolovana i spojena sa čilerom tako da je moguca regulacija temperature potrebne za stabilizaciju.

  Ponosimo se činjenicom da u proizvodnji biljnih likera i rakija koristimo biljke sa naših prostora. Neke od biljaka sami beremo, a neke otkupljejemo od naših vrijednih travara. Brižljivo ih čuvamo i pripremamo kao najvrijednije sastojke naših pića.