Novi proizvod na tržištu: Bartender gin i Bartender vodka

Na Bartender ginu smo radili otprilike oko 2 godine, dok nismo došli do željenog ukusa.

U poslu sa alkoholnim pićima smo od 1996. god. Postavili smo sebi visok cilj, a to je premium craft gin po prihvatljivoj cijeni za većinu.

Kao svoje prednosti vidjeli smo izuzetno dobre  i jeftine sirovine. Naš glavni tehnolog je već 40 godina u proizvodnji alkoholnih pića. Dugogodišnje  iskustvo u prodaji i marketingu pomoglo nam je da definišemo kakav gin želimo. Naša zemlja je poznata po ljekovitom bilju. Imamo dugogodišnje saradnike od kojih otkupljujemo svo bilje.

Pošto smo veliki zaljubljenici u prirodu često i sami obilazimo lokalitete gdje se bilje sakuplja. To je područje sa najboljom aromom kleke u ovom djelu Evrope. Osim kleke u biljni  sastav našeg gina ulazi : lavanda, menta, iris, kamilica, matičnjak, narandža, limun, ruzmarin, anis, žalfija i korijander.

Druga stvar koja je jako bitno je alkohol. U proizvodnji Bartender gina koristimo isključivo žitni alkohol. Pripremljen je tako što je prošao višestruku destilaciju, zatim odležavanje u aktivnom ugljenu  i konačno dvostruku filtraciji. U tako pripremljen alkohol  na odležavanje potapa se  originalna mješavina bilja u trajanju od jednog mjeseca. Kleka odležava u posebnoj posudi.

Odležavanje se prati i provjerava, te kada se utvrdi da je proces maceracije završen oba sadržaja idu odvojeno na destilaciju. Destilacija za ove macerate se odvija u malim kotlovima i veoma sporo da bi se dobio što bolji destilat. Objedinjavanjem ova dva destilata dobijamo finalni proizvod.

Prošli smo degustacije mnogih vrhunskih stručnjaka iz regije i inostranstva. Njihove sjajne reakcije daju nam za pravo  da kažemo da smo napravili sjajno piće, koje krasi bogata aroma  bilja, izuzetno dobrog balansa u kojem lagano preovladava ukus kleke. Vodili smo računa da pakovanje odgovara sadržaju i cijeni. Odlučili smo se za flašu koja je već pravi klasik uz našu adaptaciju. Etiketu je oslikala  naša mlada umjetnica Antea Bogdanović. Prestavlja apstrakciju neba, mora i plaže. Drveni čep smo vidjeli kao idealan za nešto što zovemo zanatski napravljen gin. Konačno tu je i naš dr. Craft kao maskota, koji krasi u vidu trakice, vrat flaše.  Dr. Craft je oživljen u liku  morskog galeba, koji za nas ima simoliku slobode i opuštenosti. U težnji da budemo originalni na tržištu, napravili smo tonic i začine za gin tonic sa robnom markom Bartender.

Tonic je napravljen po originalnoj recepturi. Ima maksimalno smanjeno učešće šećera. Prilično neutralan, svjež, sa laganom aromom  tanina. Vodili smo se idejom da napravimo tonic u kojem će se isticati ukus Bartender gina. 

Začini su se pokazali kao izuzetno dobra ideja. Daju sjajnu završnicu svakom gin tonicu.

Vizuelno obogaćuju piće, a daje posebnu aromu. Dajemo svakome mogućnost da istraživanjem dođe do svoje idealne kombinacije. Imamo originalne poklone koja nude gin, začine i tonic  u zajedničkom pakovanju što se pokazalo kao veoma praktično.